Om mig

Sarika Liljegren: Legitimerad psykoterapeut och schematerapeut

Jag finns här för dig! Oavsett om du har tillfälliga problem eller långvariga och önskar samtala och reflektera kring din situation, tillsammans med en utomstående professionell person.

Boka tidKontakta mig

Jag är Sarika Liljegren, legitimerad psykoterapeut och schematerapeut.

Jag har möjlighet att ta emot vuxna, barn/ungdomar, familjer eller par för exempelvis stödsamtal, krissamtal eller insikts- och bearbetande psykoterapisamtal.

Mångårig erfarenhet av professionell samtals behandling i möte med människor i svåra livssituationer, som kurator på ungdomsmottagning, familjebehandlare på socialtjänsten och handledare på HVB-hem för ensamkommande barn.

Jag följer kontinuerligt forskningen och kunskapsutvecklingen gällande psykoterapi, krisstöd och mottagningens arbetsmetoder stämmer väl överens med Socialstyrelsens rekommendationer och nationella riktlinjer. Jag har regelbunden egen handledning via Svenska Institutet för Kognitiv psykoterapi.

Schematerapi

Schematerapi är en typ av psykoterapi som kombinerar inslag av kognitiv beteendeterapi (KBT), objektrelationer och gestaltterapi.

Terapin bygger på tanken att människor har underliggande ”scheman” eller mönster av tankar, känslor och beteenden som utvecklas i barndomen och fortsätter att påverka deras vuxna liv.
Dessa scheman kan leda till negativa tankar, känslor och beteenden som bidrar till utvecklingen av psykiska tillstånd som depression, ångest och personlighetsstörningar.

I schematerapi hjälper terapeuten klienten att identifiera och förstå sina scheman och hur de påverkar sitt nuvarande liv.

Parterapi

Alla relationer mår bra av ömsesidig omsorg. Genom parterapi och relationsarbete jobbar vi tillsammans för att förbättra kommunikationen och lösa konflikter. En terapeut arbetar med båda parter för att hjälpa dem att förstå och ta itu med deras underliggande problem som orsakar problem i relationen. Terapeuten kan använda en mängd olika tekniker och tillvägagångssätt, såsom träning i kommunikationsfärdigheter, känslomässig reglering och konfliktlösning, för att hjälpa paret att förbättra sin relation och bygga ett starkare band. Relationsarbete är ett bredare begrepp som kan syfta på alla typer av arbete som görs för att förbättra en relation, oavsett om det är parterapi, individuell terapi eller självhjälp.

Familjeterapi

Familjeterapi är en typ av terapi som involverar deltagande av flera medlemmar i en familj.

Målet med familjeterapi är att förbättra kommunikationen, lösa konflikter och stärka relationerna inom familjen.

Familjeterapisessioner kan genomföras med alla medlemmar i familjen närvarande, eller med mindre undergrupper.

Terapeuten kan också träffa enskilda familjemedlemmar för att få olika perspektiv på frågorna.

Familjeterapi är användbar för att behandla en mängd olika problem som depression, ångest, missbruk och relationsproblem.

"Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Donec sollicitudin molestie malesuada. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Donec sollicitudin molestie malesuada."

Jessika & Jakob (gift par): 34 & 38 år

"Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Sed porttitor lectus nibh. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec"

Linnéa: 27 år

"Nulla porttitor accumsan tincidunt. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Proin eget tortor risus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat"

Kerstin (mamma): 36 år

Hjälp finns!

Känner du dig nedstämd eller deprimerad? Behöver du hjälp att hantera en livssituation som känns svår att övervinna på egen hand? Eller känner du ångest och oro? Har du problem med relationer, med stress eller svårigheter med sömn?

Vid kris efter en skilsmässa, dödsfall eller någon annan typ av kris eller förlust, kan det vara svårt att orientera sig på egen hand.

Människor kan stöta på problem i livet som hen har svårt att lösa på egen hand. I dessa situationer kan samtalsterapi vara ett sätt att få hjälp med de problem som du har fastnat i och inte på egen hand kan lösa.

Ett gott hälsotillstånd är en förutsättning i människors liv för att må bra och för att kunna klara av vardagslivet, med allt som det innebär.

Kanske har du endast tillfälliga problem och önskar samtala och reflektera kring din situation, tillsammans med en utomstående professionell person.

Vanliga frågor

Hur länge pågår behandlingen?

Vid behandling av exempelvis ångestsyndrom är 15-20 sessioner vanligt. Enklare problem, som fobier, kräver ofta betydligt färre sessioner, medan mer genomgripande behandlingar vid exempelvis personlighetsstörning kan pågå i något eller några år.

Hur ofta träffas man?
Det vanligaste är att man träffas en gång/vecka i den aktiva behandlingsfasen.
Hur går behandlingen till?

Inom KBT arbetar man främst med det som är aktuellt här och nu. Arbetssättet är strukturerat, handlingsorienterat och tydligt, exempelvis vad gäller fokus och mål. Klienten får hemuppgifter och får lära sig metoder som han kan ha nytta av även i framtida problem. Behandlingen bygger inte enbart på samtal, utan också på praktiska övningar.

Vad är terapeutens roll?
Terapeuten strukturerar arbetet och har en aktiv roll.
Vad är grundtanken med behandlingen?

Att förändra tanke- och beteendemönster i syfte att bättre kunna hantera känslomässiga problem.

Psykoterapimottagning
Smörparken
Kyrkans Hus 1
632 20 Eskilstuna